Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив за

...
Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив за
Коментари Харесай

Официално: Община Пловдив не обжалва решението за Пълдин туринвест за акциите на община Варна

Община Пловдив не апелира решението на Окръжен съд - Пловдив за акциите на община Варна в публично-частното сдружение " Пълдин туринвест ", което е притежател на " Международен панаир Пловдив ". " Има решение на Общинския съвет и ние го изпълняваме " - разяснява за Plovdiv24.bg заместник-кметът по финанси Величко Родопски, който замества кмета Здравко Димитров.

Реално Община Пловдив губи единствено 2.5% от дяловете си в сдружението " Пълдин туринвест ", в което е съакционер дружно с предприемача Георги Гергов. 

" Държавата до момента не е направила нищо, а ние какво можем да създадем? Само разноски вършим " - добави Родопски и напомни, че съдът е удостоверил решението на Общинския съвет. 

Припомняме, че при започване на месец април състав на Окръжен съд - Пловдив призна за неистинен документ Решение № 576 на Общински съвет Пловдив, взето с протокол № 24 от 19.12.2022 година, в частта му за т. 1 и т. 3, само че в това време призна т. 2. 

В първата точка на решението Общински съвет - Пловдив не даде единодушие за увеличение на капитала и изменение на устава на " Пълдин туринвест " АД, с което се понижава присъединяване на Община Пловдив в капитала на сдружението. Възложи на представителя на Община Пловдив в Общото заседание на акционерите на " Пълдин туринвест " Ясен Михайлов да направи категорично изказване пред Общото заседание, че акционерът Община Пловдив упражнява правото по член 51б, алинея 2 от Закона за общинската благосъстоятелност на " блокираща квота " при вземането на решения за изменение на устава и за увеличение на капитала.

В третата точка Общински съвет - Пловдив разпореди на кмета на община Пловдив, при положение, че на някоя от двете дати, избрани за осъществяване на ОСА на " Пълдин туринвест " АД - 9 януари 2023 година или 24.01.2023 година, се одобряват проекторешения за увеличение на капитала и/или за изменение на устава на сдружението, да изиска анулация от съда на взетите от ОСА решения. 

Втората точка от въпросното решение касае метода на гласоподаване на представителя на общината в ОСА. По предложение на Николай Радев мнозинството в Общинския съвет гласоподава представителят да гласоподава със " за " на предложенията по време на събранието.

На процедура, със правосъдното решение в този момент се признава за законен текст само т. 2 от Решение № 576 на Общински съвет - Пловдив, взето с протокол № 24 от 19.12.2022 година

Съдът отхвърля като безпочвен и необоснован искът на Община Пловдив да се анулират като противоречащи на повелителни разпореждания на закона на всички решения, взети на извършеното на 9 януари 2023 година изключително общо заседание на акционерите на " Пълдин туринвест " АД. 

Община Пловдив е наказана да заплати разходи в размер на 3600 лв. с Данък добавена стойност за заплатено адвокатско заплащане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР